Design med 60-30-10 reglen

 

Design med 60-30-10 reglen

Med 60-30-10 design reglen er det nemmere at vælge farver. Derudover kan det hjælpe dig at få en bedre balance i rummet.

Hvad er så 60-30-10 reglen?

  • 60% er den grundlæggende farve i dit hjem

  • 30% støtter hoved farven, men skiller sig stadig ud

  • 10% vil med fordel kunne være en accentfarve

Hvilke farver skal jeg vælge?

Der findes et hav af forskellige farvekombinationer at vælge mellem. 

Måske vil du gå med de farver der trender i 2021. Du kan også lad dig blive inspireret af f.eks et stofmønster du godt kan lide. Oftest bliver man tiltrukket til et mønster på grund af farverne der er i det. Her har en designer allerede gjort arbejdet med at matche farver. 

Farveskala inden for nordiske stil

Den nordiske stil er stadig meget populær, med mere neutrale toner sammen med toner i gråt og sort. På senere tid er også naturens forskellige farver, i afdæmpede douche nuancer, blevet populært indenfor den nordiske stil. 

 

I forhold til den grundlæggende farve i 60-30-10 design reglen - vil der skabes et mere roligt indtryk hvis du bruger en neutral tone. 

De 30% vil oftest være farven på sofaen, tæppet og andre møbler. De sidst 10%  vil typiskt være en accentfarve - som skiller sig ud fra resten af rummets farver. 

3 fordele med 60-30-10 princippet

  1. Det er en overskuelig måde at skabe farvebalance i hjemmet

  2. Afhængig af hvilket udtryk du vil have kan du vælge en mere intense/rolig farve som din 60% farve

  3. Når du kender reglen er det nemmere at bryde den og stadig have et overblik

Leg med farverne

Det er oftest en fordel at kende reglerne før man bryder dem. Vil du gøre noget ved rummet kan det nemt byttes om på hierarkiet i forhold til neutrale farvetoner og lidt mere accentfarve. Måske vil endda en farvekombination på 40-20-20-20 tilføje noget ekstra til rummet. 

 

 

 

af Camilla Pihl